Tijd voor een theemoment: coeliakie of lactose-intolerantie?!

Al een tijdje breng ik de dagen door met dagelijkse buikpijn. Doordat mijn lichaam hard knokt tegen ‘iets’ – tja, waartegen eigenlijk? – ben ik ontzettend vermoeid. Ik kan gerust een halve dag slapen, daar heb ik geen probleem mee! Of ja, ik wel, mijn lichaam niet. Nadat ik de afgelopen week vaak afspraken heb moeten cancelen, was de maat vol! Tijd om de huisarts wéér een bezoekje te brengen. Lees je mee hoe dat in zijn gang ging?

De afgelopen week heb ik steeds vaker hele heftige buikpijn. Zo heftig dat de wereld een draaimolen lijkt, tien doosjes paracetamol erg aantrekkelijk lijken en ik tot weinig in staat ben. Werk- en studieafspraken moeten cancelen is niet mijn hobby. Ik vind zoiets een vervelende bezigheid, maar op dit moment weet ik dat het even niet anders is.

Dinsdag stond er een leuke dag op de planning. Samen met mijn PGB-kindje en haar ouders zou ik een dagje doorbrengen in het Dolfinarium. Daar kreeg mijn PGB-kindje een sessie dolfijnentherapie. Heel gaaf! Maar helaas… Renske lag huilend in bed van de buikpijn. Waarom ik? Waarom al die pijn? Mijn moeder kon het niet langer aan zien. “Ik begin later op het werk en we gaan samen naar de huisarts. Nu is het genoeg!” Al hortend en stotend kwam er bij mij iets uit in de trant van: “Maar ik ben er al zo veel geweest en de huisarts denkt aan PDS (Prikkelbaar Darmsyndroom).” Toch best fijn om op zo’n moment thuis te wonen. Mijn lieve G. maakte zich inmiddels ook zorgen, want de hoeveelheid pijn die ik heb, is inderdaad niet normaal.

Nadat ik mijn klachten aan de assistente had voorgelegd, zei ze gelijk dat ik vandaag (dinsdag dus) nog langs moest komen. Om 9.20 kon ik terecht. Serieus, ik kan de wachtkamer en de rest van het gebouw dromen. In de tijd totdat de huisarts naar de wachtkamer kwam, heb ik mij vermaakt met een rubik’s cube. Je weet wel, zo’n ding met allemaal kleurtjes en waarbij jij heel fanatiek één kleur op één vlak moet proberen te krijgen… Ik werd opgehaald en mijn moeder ging mee de spreekkamer in. Zij wilde een doorverwijzing eisen indien de huisarts weer geen duidelijk gehoor gaf aan mijn klachten, want dit kon zo niet langer. De vorige keren ben ik afgescheept met vezelzakjes, PDS (deze diagnose heb ik sinds 2008), een uitstrijkje en een bloedonderzoek. Daar waar ik al bang voor was… Nadat ik mijn klachten had verwoord en aangaf dat de pijn op dit moment mijn dagelijks leven beheerst én onnodig beïnvloedt, gaf zij het verlossende woord: “We gaan bloedprikken op coeliakie. En je dient de komende twee á drie weken lactosevrij te eten.” Zelf had ik al een vermoeden dat het wel eens een intolerantie of allergie zou kunnen zijn. Ik zat voor de zoveelste keer bij de huisarts en ein-de-lijk werd er naar mijn idee echt serieus actie ondernomen. Hoera! Dit is trouwens geen ‘tijd-voor-een-feestje-hoera’, maar een ‘opluchting-hoera’. Het liefste heb ik geen van beiden, al helemaal niet allebei, maar er wordt eindelijk verder gekeken. Heel fijn!

Coeliakie
Ik hoor jullie afvragen wat coeliakie en lactose-intolerantie inhoudt. Laat ik beginnen met coeliakie. Als ik ‘glutenintolerantie’ zeg, hebben jullie vast al enig idee wat het zou kunnen betekenen. Kort door de bocht kan iemand met coeliakie niet tegen gluten. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst en spelt. Het komt dus ook voor in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals brood, pasta, koek, taart, sauzen, ijssoorten, bier et cetera. Als personen met coeliakie gluten binnen krijgen, zorgt dat voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Er ontstaan namelijk ontstekingsreacties in het darmslijmvlies door de inname van gluten. Hierdoor kan de dunne darm zijn werk niet goed doen. Helaas heb je coeliakie levenslang. Het enige dat helpt is een glutenvrij dieet.

Coeliakie is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen eigen weefsels. Dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling! Coeliakie komt vaak voor in relatie met andere (auto-immuun)ziekten. Zo komt lactose-intolerantie, wat overigens géén auto-immuunziekte is, regelmatig voor bij mensen met coeliakie. Dit brengt mij gelijk op het punt om over te stappen naar de uitleg van lactose-intolerantie.

Lactose-intolerantie
Lactose is een suiker dat voorkomt in melk en melkproducten. Het wordt dan ook wel ‘melksuiker’ genoemd. Het enzym lactase, wat in de dunne darmwand wordt aangemaakt, is nodig om lactose te kunnen verteren. Maar als er onvoldoende of zelfs geen lactase wordt aangemaakt door het lichaam, kan de lactose niet goed worden verteerd. Het komt dan onverteerd in de dikke darm terecht, waarbij de darmflora de lactose als het ware gaan ‘vergisten’. En daardoor ontstaan op zijn beurt weer klachten. Het tekort aan lactase is dus de oorzaak van de klachten.

De informatie over coeliakie is verworven van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en de informatie omtrent lactose-intolerantie is afkomstig van de Maag Lever Darm Stichting.

Vanuit de huisarts zijn mijn moeder en ik naar het ziekenhuis gereden om bloed te prikken. Wat een drukte! Veertig minuten later stonden we weer buiten. Ach ja, is dat ook maar weer gebeurd! Nu is het afwachten op de uitslag, wat nog wel even op zich kan laten wachten. Mijn moeder is eind van de middag gelijk naar de supermarkt en de bakker gegaan om een aantal lactosevrije producten te kopen, zoals lactosevrij brood, (bak)boter en yoghurt. Ik drink al jaren sojamelk van Alpro en zag op hun website dat al hun producten géén lactose bevatten. Hartstikke fijn! Gelukkig heeft Alpro naast naturel yoghurt ook smaken als perzik en kersen. Yummy!

Op dit moment ben ik twee dagen lactosevrij aan het eten… Althans, we doen ons best, aangezien het gisteravond toch mis is gegaan met het diner. Sjips! Verder is het een kwestie van etiketten (leren) lezen de komende twee á drie weken. O ja, heeft iemand trek in het Tony’s Chocolonely-reepje dat er naast het kopje thee ligt? 😉 Hij kijkt mij al uren aan, dus ik vond dat hij toch een beetje aandacht verdiende, ha. Zodra er een definitieve uitslag is – laten we hopen dat er inderdaad iets te vinden is -, stel ik jullie uiteraard weer op de hoogte!

Wisten jullie van het bestaan van coeliakie en lactose-intolerantie? En kennen jullie iemand met coeliakie of lactose-intolerantie (of allebei)?

Let’s get social!
Bloglovin’InstagramPinterest

22 gedachtes over “Tijd voor een theemoment: coeliakie of lactose-intolerantie?!

  1. estherleijten zegt:

    Ah meh ik had niet in de gaten dat je buikpijn zo ernstig was. Vervelend zeg. Coeliaki en lactose-intolerantie is natuurlijk ook niet tof, maar als het je buikpijn verhelpt. Kan je nou morgen ook niet smikkelen van de cupcake op de beautygloss party? 😦 Liefs

    Like

    • Renske zegt:

      Stom hè. Maar wat je zegt: als hiermee mijn buikpijn kan worden verholpen, kan ik alleen maar opgelucht zijn! 🙂 Haha, ik ga het er niet op gokken. Ik ga er vanuit dat er lactose in zit. X

      Like

  2. Deisy zegt:

    Ik ken inderdaad wel mensen met coeliakie en lactose-intolerantie. Het is echt vervelend en ik weet ook echt dat die mensen (voordat ze wisten wat ze hadden) heel veel pijn hadden en op dat moment niets konden doen. Ik hoop voor jou dat er snel een uitslag komt en dat je in ieder geval weet wat je hebt, zodat je de oorzaak aan kan gaan pakken en die buikpijn eindelijk misschien verdwijnt. X

    Like

  3. Beauty& gezondheid zegt:

    Wat vervelend dat jij je de laatste tijd wat slechter voelt. Ik ken ook iemand met een lactose- intolerantie en nadat die persoon haar eten helemaal daar op afstemde heeft ze veel meer energie. Nog even afwachten op de uitslagen dan, Succes!!

    Like

  4. kim zegt:

    Ah jeetje, vervelend zeg! Op de middelbare school had ik een meisje in de klas dat dit ook had. Bij haar heeft het aanpassen van haar ‘eetgewoonten’ (oké dit klinkt zo stom, alsof je rare eetgewoonten had, haha) enorm geholpen.
    Zelf heb ik PDS, denk ik. Na het avondeten krijg ik altijd buikpijn, hinderlijk, maar niet zo heftig als bij jou!

    Like

    • Renske zegt:

      De buikpijn is bij mij nu al een heel stuk minder. Bizar hè, dat dat zo snel kan gaan. Dus ik twijfel er bijna niet aan dat het één van deze twee intoleranties is. 😉 Maar goed, we wachten af!

      Ah, ja, dat is ook vervelend! Zou inderdaad goed kunnen dat je PDS hebt!

      Like

  5. twinkelbella zegt:

    Wat rot zeg die buikpijn! Mijn schoonouders hebben een winkel met etenswaren voor coeliakie dus in die zin ken ik het wel. Ik ken ook een aantal mensen die het hebben dus weet hoe vervelend en lastig het kan zijn. Sterkte en hopelijk vind je een oplossing (diagnose) voor je buikpijn.

    Like

    • Renske zegt:

      Wat fijn dat er winkels zijn speciaal voor mensen met coeliakie! Het is inderdaad vervelend, maar ach… Als daarmee de buikpijn opgelost is, heb ik het er wel voor over om mijn levensmiddelen daaraan aan te passen. Ook al zal ik wel even verdrietig zijn, want er zullen genoeg lastige momenten zijn in bijvoorbeeld restaurants etc. 😉 Dank je!

      Like

    • Renske zegt:

      Klopt! Er staan best veel producten in de supermarkt. Ik moet ze alleen nog even ontdekken, haha. Maar er is hier in de buurt ook een gezondheidswinkel, dus daar neem ik ook eens een kijkje. 🙂

      Like

  6. Tiffany zegt:

    Ontzettend vervelend dat je zo veel last hebt van je buik en zo weinig energie hebt. Het is helaas voor mij erg herkenbaar. Ik heb ook jaren lang rondgelopen met buikpijn, maagpijn & chronische vermoeidheid. Uiteindelijk ben ik er achter gekomen dat ik Coeliakie heb, helaas heeft mijn huisarts mij nooit laten testen op anti-stoffen uit zich zelf. Ik hoop dat de uitslag je meer duidelijk geeft, zodat je eindelijk weet wat er aan de hand is.

    Like

    • Renske zegt:

      Jeetje, wat vervelend dat het zo lang heeft geduurd! Ik ben erg benieuwd wat de uitslag is. Begin volgende week zal ik meer horen. Zolang er maar iets uitkomt, zodat de klachten worden verduidelijkt! 😉

      Like

Plaats een reactie