Mijn allerslechtste vriend ooit: de tandarts

Twee keer per jaar zit ik mij dagenlang op te vreten voor de jaarlijkse bezoekjes aan de tandarts. De tandarts krijgt ieder half jaar een bezoek van mij en ik krijg ieder half jaar bezoek van tandartspaniek. Pa-niek, pa-niek, pa-niek! Lees je mee met mijn verhaal over mijn állerslechtste vriend ooit?

Met állerslechtste bedoel ik ook echt állerslechtste! Het is duidelijk: ik heb een tandartsfobie. Bij het woord ‘tandarts’ of het zien van een controleafspraak in mijn agenda, krijg ik al een naar gevoel in mijn buik en breekt het zweet mij aan alle kanten uit. Afgelopen dinsdagochtend was het zo ver: ik moest om 8.30 bij de tandarts zijn. Ik laat de afspraken trouwens altijd zo vroeg mogelijk plannen, zodat ik er niet een hele dag tegenop zit te hikken.

Ik heb namelijk zo’n hekel aan de tandarts! Niet aan de persoon zelf hoor, maar aan zijn beroep. Mijn tandarts is namelijk een hartstikke toffe man die oprecht interesse in mij toont. En gelukkig weet hij dat ik enkel bang ben voor zijn beroep en niet voor hem als persoon, haha. En waarom ik bang ben voor tandartsen? Geen idee! Dinsdag ben ik mijn angst weer onder ogen gekomen en gelukkig had ik ook deze keer geen gaatjes. Meneer Tandarts was zeer tevreden over mijn gebitje. Na zijn goedkeuring heeft mevrouw Tandartsassistente – een ontzettend lieve en vriendelijke vrouw – mijn tandjes gereinigd en gepolijst. Dat gepiep… Ik krijg er nog kippenvel van als ik er aan denk! Brr.

Ach ja, ik heb liever een tandartsfobie dan een hexakosioihexekontahexafobie. Inderdaad, spreek dat maar eens vlekkeloos uit! Per toeval kwam ik dit tegen op ’s werelds meest bekende zoekmachine Google. Het is de angst voor het duivelse getal 666, oftewel ‘the number of the Beast’. Oud-president Ronald Reagan en zijn vrouw lijden aan deze fobie. Toen zij een huis kochten, lieten ze het adres veranderen van 666 St. Cloud Road naar 668 St. Cloud Road. Serieus. Of ik ben weer te goedgelovig. 😉 Een andere hilarische fobie – wel met een uitspreekbare naam trouwens – is phobofobie. Oftewel, de angst om een fobie te hebben. Daar ben je dan mooi klaar mee!

Ik breng dit nu wel humoristisch, maar vanuit mijn studie en van personen in mijn omgeving weet ik dat een fobie voor ontzettend veel narigheid kan zorgen. Ik heb gelukkig maar een aantal dagen per jaar last van mijn fobie. Er zijn echter mensen die dagelijks geconfronteerd worden met hun fobie en dagelijks problemen ervaren door hun fobie. Dus nee, ik wil fobieën absoluut niet als iets lolligs zien, want dat is het verre van! We zouden er, naar mijn mening, allemaal juist vaker bij stil moeten staan hoe vervelend een fobie is en wat een specifieke fobie inhoudt. Enfin, de tandarts en ik zijn dus bepaald geen goede vrienden en zullen dat ook nóóit worden ben ik bang.

Heb jij ergens angst of een fobie voor?

Let’s get social!
Bloglovin’InstagramPinterest

Advertentie

30 gedachtes over “Mijn allerslechtste vriend ooit: de tandarts

 1. Zef zegt:

  Fobie wil ik het niet noemen maar naar de tandarts gaan is ook niet mijn favoriete bezigheid. En ik word de laatste tijd wat vaker geconfronteerd met hoogte, dat blijkt ook niet helemaal mijn ding te zijn…

  Like

  • Renske zegt:

   Ik verwacht dat er meerdere mensen niet staan te springen om een bezoek aan de tandarts. Inmiddels zit ik bij een speciale tandarts die gespecialiseerd in mensen met een fobie voor de tandarts. Het ligt niet naast de deur, maar dat heb ik er wel voor over! 😉

   Oei, (lichte) hoogtevrees? Dat is ook vervelend!

   Like

 2. iliveformydreams.com zegt:

  Ik had nooit moeite met naar de tandarts gaan, tot ik bij het ziekenhuis mijn verstandskiezen heb laten trekken. Sinds dien niet meer zo’n fan en best wel zenuwachtig voor elke afspraak. Echter heb ik gelukkig wel een hele fijne tandarts die het begrijpt en die de tijd voor je neemt.

  Like

 3. Kim zegt:

  Ah, wat onwijs naar dat je zo’n angst hebt voor de tandarts! Ik heb, net als zoveel mensen, wel wat angst voor de tandarts, maar het valt bij mij erg mee. Ik ben vooral erg bang voor pijn. Dat maakt het voor mij lastig om te gaan, maar ach. Mijn tandarts ziet wel altijd dat ik heel zenuwachtig ben (niet alleen voor de pijn, maar ja, het zijn ook mensen hè? Mijn grote angst ;-)) en daar is hij wel heel begripvol over dus dat vind ik wel prettig. Ik realiseer me ook altijd wel dat het zo voorbij is en dat is met jouw fobie waarschijnlijk zo gemakkelijker niet. Wel heel fijn dat je nu bij een gespecialiseerde tandarts zit. Dat lijkt me wel fijn(er)!
  Liefs

  Like

  • Renske zegt:

   Dat is wel heel fijn om te horen, dat er zo veel begrip is voor jouw situatie. 🙂

   Dat is inderdaad heel fijn! Hij legt alles altijd precies uit, vraagt continu hoe het gaat en heeft het vooral over koetjes en kalfjes. Maar mijn t-shirt kan na het bezoekje gelijk in de was, haha. Zweet me altijd te pletter!

   Like

 4. somamablog87 zegt:

  Ik kan niet echt een fobie verzinnen, al vind ik het niet fijn om opgesloten te zitten in een kleine ruimte, misschien toch licht claustrofobisch. Of in een reuzenrad, verschrikkelijk! Zou dat ook een fobie naam hebben 😉 ?

  Like

 5. estherleijten zegt:

  Wat naar zoiets! Vroeger waren mijn zusje en ik altijd de enige die het leuk vonden om naar de tandarts te gaan, why? Don’t know haha! Ik heb nog nooit een gaatje gehad yeah! Mijn fobie is helaas wat vaker dan twee keer per jaar, namelijk spinnen. Eerst dacht ik dat ik bang was, maar het gaat veel verder dan dat. Heb er veel last van, vooral in donkere ruimtes. Zelfs al bij huizen met donkere muren. Best vervelend 😦

  Like

  • Renske zegt:

   Haha, ik vraag me nu echt af: ‘Why?!’ Ik heb ook nog nooit een gaatje gehad, dat is het gekke aan mijn angst. Oe bah, een spinnenfobie lijkt me ook niet fijn. Die dingen zitten overal!

   Like

 6. Nadine zegt:

  Pfoe ja ik heb echt een rare fobie … Ik kan niet tegen knoopjes (die aan kleren zitten). Vroeger als klein kind vond ik mensen die kleding met knoopjes droegen instant niet aardig en stom. De reden dat ik dat vond: ‘omdat ze knoopjes dragen’. Als ik kleding met knoopjes aan moet was het ook een helse ruzie. Nu is het wel wat minder extreem en draag ik zelf gewoon nooit kleding met knoopjes (blousjes etc). Heel vreemd .. Ik snap ook niet waar het vandaan komt haha

  Like

 7. kim zegt:

  Dat gepiep vind ik wel vervelend, maar verder vind ik het wel oké. Al heb ik twee jaar geleden een verstandskies eruit laten halen bij een kaakchirurg en dat was echt de horror. Mijn vriend zat erbij en hij mocht alles aanschouwen – hahaha.

  Like

 8. Leonie zegt:

  Ik heb ook een hekel aan de tandarts ja. Ik heb door medicijnen van vroeger een slecht gebit waardoor er vaak iets moet gebeuren. En hoewel mijn tandarts heel erg lief is en zorgt dat ik er zo min mogelijk van voel herken ik wel dat ik er dagen van te voren tegenop zie. Sterker nog, ik stel het nu al een maand uit om een nieuwe controleafspraak te maken 😛

  En ik ben ook bang voor overgeven. Niet ieder moment van de dag, maar wel op het moment dat ik ergens in de verte misselijk lijk te zijn. En ik ben claustrofobisch.

  Like

 9. Ismay zegt:

  Dit is zo herkenbaar! Ik ben ook altijd ontzettend bang voor de tandarts en dat terwijl ik nog nooit iets gehad heb aan gebit (behalve mijn verstandskiezen dan) – het eerste wat ik nu ga doen is dit even afkloppen, hihi. Ik ben altijd een week van te voren al super nerveus… echt verschrikkelijk!

  Like

 10. Bibiane zegt:

  Oooh ik ga met veel plezier naar de tandarts, zolang ik geen tanden moet laten trekken (is gelukkig alweer bijna 20 jaar geleden). Ik vraag ook nooit verdoving ofzo…
  Ik heb dan weer wel een fobie voor spinnen en andere vieze beestjes, vooral als ze vliegen. En heel erge hoogtevrees

  Like

  • Renske zegt:

   Zullen we een beetje delen? Jij wat plezier aan mij geven en ik veel angst aan de prullenbak, haha.

   De enige vliegende beesten waar ik van ga gillen, zijn wespen. Hoogtevrees lijkt me vreselijk! Ervaar je er veel hinder van?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s