Mijn bijzondere manier van plannen

Help! I need your advice! Ik houd van to-do lijstjes en maak ze voor bijna alles. Máár ik loop de laatste tijd continu tegen hetzelfde probleem aan. En daarom hoop ik dat jullie mij kunnen helpen. Nieuwsgierig wat mijn ‘planprobleem’ is? Lees dan verder!

Al sinds ik mij kan heugen ben ik dol op het maken van to-do lijstjes en het plannen van mijn taken op een georganiseerde manier. Ook help ik anderen met liefde als het gaat om het maken van een juiste planning. Dit heb ik zelfs een tijdje moeten toepassen toen ik op een middelbare school jongeren met autisme begeleidde bij het uitvoeren van hun huiswerk. Geen enkel probleem! Máár… De laatste tijd – ik gok zo’n paar maanden – loop ik tegen een vervelend probleem aan. Nadat ik een aantal keer mijn planning niet na kon komen vanwege gezondheidsklachten, is er een vervelende gewoonte ingeslopen tijdens het plannen. Ik zet al mijn taken onder elkaar en koppel er vervolgens tijden aan. Op zich is dat nog niet echt het probleem. In het verleden gokte ik namelijk ook altijd hoeveel minuten ik voor een bepaalde taak nodig had, om vervolgens te bekijken wat ik op een dag kon doen. Tegenwoordig gaat het allemaal anders.

Iedere keer als ik plan, zet ik er complete tijdstippen neer. Om een voorbeeld te geven: ‘10.30 tot 11.30 sporten’, ‘11.30 tot 12.00 douchen’ etc. Niet heel praktisch en vooral frustrerend tot en met! Het is er gewoonweg bij in geslopen en ik krijg het niet gemakkelijk uit mijn systeem. Help! Het is zelfs zo frustrerend dat als ik een tijdje ‘achterloop’ met mijn planning, ik zelfs gedemotiveerd raak om nog langer bezig te gaan met mijn to-do’s. Gevolg: Instagram, Pinterest, Instagram, Pinterest… Gek genoeg lukt het op mijn werk wél om een planning zonder exacte tijdstippen na te streven. De vraag is waarom mij dit thuis niet lukt. I don’t know! Wat ik wel weet, is dat ik er héél graag vanaf wil, haha.

Ik heb al een aantal dagen geprobeerd om de tijdstippen achterwege te laten, maar ik betrap mezelf erop dat ik het toch weer voor elkaar krijg om halverwege de dag tijdstippen toe te voegen. Oeps! Ik heb dus duidelijk jullie advies nodig! 😉 (En nu maar hopen dat jullie mij die ook daadwerkelijk kunnen (en willen) geven, ha!) Hoe plannen jullie? En hoe zorgen jullie dat jouw to-do lijstje daadwerkelijk afkomt? Hebben jullie tips voor mij om deze bijzondere plan(cirkel) te doorbreken? Een tijdje terug las ik op de blog van Nicole een artikel over effectief plannen. Wellicht dat ik dat eens moet proberen. Of moet ik toch maar weer eens gebruik maken van Wunderlist? Dit is een app die ik een lange tijd heb gebruikt zonder slag of stoot.

Echt. Serieus. Neem geen voorbeeld aan mijn bizarre ‘tijdgewoonte’, haha!

Heb jij dé tip(s) om mijn bizarre ‘tijdgewoonte’ los te laten? Of herken jij je juist in mijn manier van plannen?

Let’s get social!
Bloglovin’InstagramPinterest

30 gedachtes over “Mijn bijzondere manier van plannen

 1. Annelies zegt:

  Oh nee… ik kan je niet helpen ben ik bang. Ik ben net zo’n muts als jou die overal tijden of dagdelen bij zet. Ik ben een drama met to-do-lijstjes. Of er staat te veel op, óf het zijn te zware taken óf ik heb weer eens geen rekening met mijn gezondheid gehouden. Dus tips zijn van harte welkom! hihi

  Like

 2. Rikst zegt:

  Ik maak zelf ook overal lijstjes voor! Eerst schreef ik er ook tijdstippen bij. Ik heb me toen gewoon ingeprent dat ik alles op die dag moet doen, in plaats van op tijdstippen. Dingen lopen altijd uit of anders, maar als ik de to do lijst afkrijg is het prima. Misschien helpt dat?

  Like

 3. kimsbloglife zegt:

  Haha, bij het studeren zette ik ook altijd tijden, bijvoorbeeld 9-10u30 pagina 1-20, maar dat lukte me meestal ook niet! Ik denk dat het wel goed is dat je er tijden bij zet, ik doe dat nu niet en ben dan met van alles door elkaar bezig waardoor ik het gevoel heb dat ik uiteindelijk niet zoveel doe. Misschien kan je proberen de tijden wat beter in te schatten, of sowieso ruim voldoende tijd inschatten, het is altijd leuker als je sneller klaar bent dan gepland en dan ben je net extra gemotiveerd in plaats van gedemotiveerd 😉 En misschien tussendoor ook pauzes van een kwartiertje ofzo inplannen? Je bent altijd wel nog even met iets anders bezig tussendoor… En als het dan uitloopt heb je wat speling in je schema. Ik hoop dat je er wat aan hebt 🙂

  Like

 4. Leonie zegt:

  Ik denk dat het voor een heel groot gedeelte een kwestie van gewenning is. Dat krijg je er dus niet zomaar uit. Ik plan wel veel, maar ik geef mezelf ook de rust en ruimte om de planning gedurende de dag aan te passen. Dat werkt voor mij heel fijn, omdat ik anders iedere dag keihard over mijn grenzen ga.

  Ik gebruik geen tijden. Ik maak gewoon een lijstje met dingen die ik die dag wil doen. Of dat nou om 11 uur of 4 uur is maakt me weinig uit. Alleen de afspraken krijgen een tijdstip mee. Maar misschien helpt het voor jou om dingen als sporten wel een tijdstip mee te geven, maar douchen los in te plannen. Dus dat je die dag zelf kan bepalen wanneer douchen het best uitkomt. Als dat goed gaat kan je dan misschien steeds minder dingen een tijd meegeven.

  Like

 5. Bente zegt:

  Haha jeetje, wat heftig: to do lijstjes met tijdstippen erbij 😉

  Misschien zou je eens kunnen proberen om in plaats van tijdstippen te gebruiken je lijstjes te ‘ranken’ op belangrijke dingen: wat moet er écht gebeuren, die bovenaan zetten en die als eerste afmaken. Bij een to do lijstje denk ik meer aan, zoals de naam het zegt, dingen die je op een dag wilt doen, en wat jij maakt is een super gedetailleerde planning (is het bijvoorbeeld echt nodig om het douchen op je lijstje te zetten?)

  Geen idee of je hier wat mee kan… ik ratel gewoon maar wat..

  Like

 6. Sandra zegt:

  Ik plan per week én per dag. Per week is wat ik bijvoorbeeld in week 14 af wil hebben. Vervolgens kijk ik per dag wat ik aan kan qua gezondheid. Ik heb wel een aantal dingen die ik dan af wil hebben die dag, maar zet er geen tijdstippen bij. En als het die dag niet lukt, dan zorg ik er voor dat ik het op een ander moment van de week nog ruimte heb. Ik moet dan ook zeggen dat ik een thuisstudie volg en daarnaast maar één dag werk, dus ik heb niet veel verplichtingen voor de rest. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

  Like

 7. 24hoursoffashion zegt:

  ahh lastig ! Ik plan ook per week een beetje wat ik ga doen, ik kijk totaal niet naar tijd. Tenzij ik met iemand heb afgesproken. Als je je horloge of klok weglegt, misschien helpt dat je om minder op de tijd te letten! 😉

  Like

 8. estherleijten zegt:

  Haha vandaar dat jij vorige week aan mij vroeg of ik ook dacht in tijd haha! Ik doe dit gelukkig niet op papier, omdat het mij ook enorm zou frustreren als het niet lukt. In mijn hoofd plan ik wel heel erg in tijd, als ik dalijk ga douchen ben ik om zo laat klaar. Dan kan ik tot 10 uur bloggen en dan nog een uur lezen en dan slapen.. Bla bla. Tips heb ik dus niet? Misschien ook proberen om het in je hoofd te doen en het dan langzaam aan los te laten? X

  Like

  • Renske zegt:

   Hahaha, inderdaad. Betrapt! 😉 Ik ga dat vanaf nu proberen. Dat lijkt me een goed plan, want op het werk kan ik het wel heel goed in mijn koppie, dus dan moet het thuis toch ook te realiseren zijn! 😉

   Like

 9. Dina zegt:

  Woaah wat lijkt mij dat benauwend zeg, met die tijden. Misschien kun je de tijden wat ruimen nemen en ze meer zien als richtlijnen in plaats van ze als strakke planning aan te houden?
  Iedere zondagavond/maandagochtend kijk ik wat ik in de nieuwe week allemaal moet/wil doen, dit schrijf ik dan in mijn weekplanner. Als ik veel te doen heb op een dag, dan maak ik ’s ochtends (op die dag zelf) een to do lijstje met alles wat ik moet doen. Misschien werkt zoiets bij jou ook meer, dat je wat ruimer plant (in weken en dagen, in plaats van in uren?)? Heel veel succes in ieder geval!

  Like

  • Renske zegt:

   Haha, klopt! Het is er bij in geslopen en daar wil ik dus vanaf. Maar er is hoop! Aangeleerd gedrag is immers af te leren. 🙂 Dus ik gooi alle tips op een hoop en ga de strijd met de tijden aan. 🙂 Jouw tip is inderdaad ook een goede! Bedankt.

   Like

 10. Rianne zegt:

  Ohh dat lijkt me niet fijn nee! Ik ben ook wel een klein beetje een dwangmatige planner, maar dan vooral dat ik per dag dingen af moet hebben. Misschien werkt dat voor jou ook? 🙂

  Like

  • Renske zegt:

   Ik heb gisteren een nieuwe planning gemaakt. Eerst wat ik deze week – voor zolang die nog duurt, haha – wil uitspoken en vervolgens per dag. Zónder tijden en op papier, haha. Geen laptop meer, want dan is de verleiding te groot. :p

   Like

 11. Laura zegt:

  Ik ben echt een drama in goed plannen. Iets wat ik juist niet doe doe jij misschien net iets te veel. Maar ik denk dat je binnenkort wel je draai weer goed kunt vinden. Gewoon lekker andere dingen uit proberen en kijken wat het best voor jou werkt!

  Like

 12. iliveformydreams.com zegt:

  Ik ben juist aan het proberen MINDER te plannen, aangezien het soms mijn leven erg beheerst. Ik maak meestal een to do lijstje van de dingen die ik de dag gedaan wil hebben, zonder tijdstip en maak dat dit binnen de dag klaar is. Alleen nu dus even niet meer, geeft een stuk meer rust.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s