DIY – Bullet Journal

Steeds vaker heb ik op allerlei onlogische plekken losse papiertjes met notities rondslingeren. Totaal niet praktisch. Op den duur kon ik bepaalde (belangrijke) notities niet eens meer terug vinden. Resultaat: frustratie over de top! En voor een perfectionist als ik werkt het tevens zeer vermoeiend. Ik ben iemand van de lijstjes – dat zal na dit artikel duidelijk zijn. Altijd al geweest en ik vrees dat dat ook niet snel zal veranderen. Op ’s werelds bekendste zoekmachine ‘Google’ startte ik mijn speurtocht. Een speurtocht met in mijn achterhoofd de vraag hoe ik in vredesnaam al die losse notities en lijstjes kan combineren tot één overzichtelijk geheel. De oplossing werd gevonden: een Bullet Journal. Nieuwsgierig wat het is? Kijk snel verder!

Tijdens mijn speurtocht op Google kwam ik allerlei Engelse tutorials tegen op YouTube – ideaal medium. Ik was verkocht. Een Bullet Journal is voor mij dé manier om alles te combineren. Ik scrolde nog even door de zoekresultaten op Google… Hé, een Nederlandse blogger die uitleg geeft over de Bullet Journal. Ik kwam terecht op de blog van Lisanne.

Wat is een Bullet Journal?
Daar kunnen we heel kort over zijn. Het is alles wat jij wilt dat het is. Tsja, moeilijker is het niet. Je kunt er allerlei lijstjes in maken, jouw afspraken en taken in opschrijven et cetera. Het enige dat je nodig hebt, is een vrolijk notitieboekje en een pen. Voor de creatieveling zijn eventueel gekleurde pennen, washi tape en een schaar een goede aanvulling.

Zelf heb ik een notitieboek in A5-formaat bij de HEMA gekocht. Het prettige van dit notitieboekje is het lint en de handige sluiting. Het lint leg ik op de pagina waar mijn dagplanning voor die dag staat. Handig om de dag makkelijk te vinden! Het notitieboekje is verkrijgbaar in twee kleuren: roze en lichtblauw. Voor € 4,00 is het van jou! Naast het notitieboekje heb ik een aantal washi tapes gekocht bij de Xenos. Deze variëren van € 1,29 tot € 2,29 en zijn per twee verpakt. Je moet even goed zoeken, maar ze hebben zeker hele leuke en vrolijke washi tapes.

Het eerste wat je vervolgens in jouw Bullet Journal zet, is een inhoudsopgave. Op deze manier kun je al jouw lijstjes gemakkelijk terug vinden. Het is dan natuurlijk wel makkelijk als je de bladzijden nummert. Ik heb voor mezelf ook een ‘legenda’ gemaakt. Daarin heb ik onder andere de kleurdefinities beschreven. Kleur vrolijkt op, dus waarom geen kleurtje voor verschillende taken / afspraken? Dat geldt ook voor mijn ‘hoofdstukbenamingen’. De washi tapes gebruik ik – in verschillende vormen – om de naam van de betreffende categorie op te schrijven. Dit geeft een speels effect en zorgt dat ik met plezier in mijn Bullet Journal blader.

Vervolgens kun je alles in de Bullet Journal zetten. Op dit moment bestaat mijn Bullet Journal uit verschillende lijsten:
♥   Boeken – Een lijstje van boeken die ik nog graag wil lezen.
♥   Films – Een lijstje met films die ik echt nog moet zien. Hebben jullie tips? Op dit moment bestaat mijn lijstje namelijk uit een handjevol films.
♥   Inspirerende quotes – Vaak kom ik quotes op Pinterest en andere blogs tegen. Sommigen verdienen het om te worden onthouden. Deze schrijf ik op, zodat ik mezelf altijd kan inspireren en motiveren.
♥   Recepten – Op Bloglovin’ kom ik nog wel eens recepten tegen. Recepten die ik graag eens wil proberen, schrijf ik op. Een goed excuus om me weer eens uren in de keuken te vermaken.
♥   Wishlist – Soms kom je bepaalde items tegen die je graag wilt hebben. Helaas maakt mijn geldboompje geen aanstalten om te groeien – als het zo ver is, deel ik het graag met jullie, ha! Van klein tot groot, van een horloge tot een fiets… Het staat genoteerd!
♥   Bucketlist – In mijn hoofd heb ik al een tijdje een niet-officiële bucketlist. Hoe leuk is het om af te kunnen strepen wat je hebt bereikt en welke activiteiten je nog wilt ondernemen.
♥   Bloginspiratie – Het maakt niet uit waar ik ben, inspiratie voor een blog komt op de meest bizarre momenten. Handig om het te kunnen noteren, zodat het niet vergeten wordt!
♥   Maandoverzicht – Iedere maand maak ik een maandoverzicht. Ik noteer alle dagen van de maand onder elkaar en daarachter noteer ik de belangrijkste afspraken per dag.
♥   Blogkalender – Ook in dit ‘hoofdstuk’ noteer ik alle dagen van de maand onder elkaar. Achter iedere dag noteer ik welk artikel ik wanneer wil publiceren. Dat scheelt weer chaos in mijn hoofd!
♥   Dagoverzicht – In dit ‘hoofdstuk’ werk ik per dag mijn planning uit door middel van de verschillende kleurtjes. Over het algemeen plan ik iedere zondag mijn hele week in. Natuurlijk gebeurt er ook wel eens iets spontaans in mijn leven – lucky me, ha! – en dus kan de planning nog wel eens veranderen.

Je kunt het zelf dus zo gek maken als je wilt qua categorieën, lijstjes en ‘hoofdstukken’. Zelf ben ik op dit moment tevreden met de categorieën die ik in mijn Bullet Journal heb staan. Maar ik ken mezelf… Er zullen vast nog ontelbaar veel lijstjes bij komen!

Ik hoop dat jullie het concept van een Bullet Journal leuk vinden en net zo enthousiast zijn als ik! 

Uiteraard ben ik altijd benieuwd naar jullie ideeën! Welk(e) lijstje(s) zou jij toevoegen aan jouw Bullet Journal?

Let’s get social!
Bloglovin’InstagramPinterest

23 gedachtes over “DIY – Bullet Journal

  1. visionarylifeee zegt:

    Ik ben echt verslaafd aan een bullet journal haha, kan ook gewoon niet zonder. Mooi en handig artikel heb je er van weten te maken zeg. X

    Like

  2. estherleijten zegt:

    Whut te leuk! I looooove ditttttt, ik heb washi tape gekleurde pennen en ook zo’n notitie boekje hihi. De gekleurde fijnlijners van de Hema voor 2 euro zijn trouwens echt een aanrader. Super tof artikel dit, ik word er mega blij van hihi!

    Like

    • Renske zegt:

      Lieve Esther, wat een enthousiaste reactie! Ik zie jouw reactie vandaag pas. WordPress had jouw reactie als spam gecategoriseerd. Heel vreemd! Ik zag vandaag jouw artikel over plannen. Jij hebt ook een lekker vrolijk ‘planboek’! X

      Like

  3. dramaqueen9222 zegt:

    Ik heb ook een notitieboekje waar ik ongeveer alles in schrijf. Planningen omtrent mijn blog, blogideëen, studiegerelateerde info, random thoughts over boeken die ik lees etc. Super handig! X

    Like

  4. Femke Blommaert zegt:

    Ik zag dit ook een keer op YouTube (ik ben verslááfd aan ‘how to organize’-video’s), maar toen vond ik het een beetje een rommelige uitstraling hebben. Heb je niet zo snel dat je meer pagina’s gebruikt dan je in de inhoudsopgave hebt staan en het dan allemaal moet aanpassen?

    Like

    • Renske zegt:

      Haha, hier nog zo’n verslaafde! 😉 Nee hoor. Dan maak ik weer een nieuw ‘hoofdstuk’ met bijvoorbeeld boeken. Die zit bijna vol. Maar dan wel pas na april. 🙂 Daarom heb ik voor de inhoudsopgave ook meerdere bladzijden.

      Like

      • Femke Blommaert zegt:

        Ze zijn ook gewoon zo leuk! En oh ja, dat is wel een goed idee, inderdaad. Misschien toch maar eens beginnen aan mijn eigen Bullet Journal!

        Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie