Het weekend is een heerlijk moment om uitgebreid te koken, lekkere dingen te bakken en daar vervolgens natuurlijk van te genieten. Vandaag heb ik een heerlijke appeltaart voor jullie. Sprokkel de ingrediënten bij elkaar, bak en geniet. Lekker is ‘ie zeker!
Allereerst een tip: bedenk wat er op het menu staat vanavond. Ik ben namelijk zo bijzonder slim geweest om een appeltaart te gaan bakken – gisteren was mijn bakdag – terwijl er ’s avonds een heerlijk ovengerecht op het menu stond. Oeps! Tsja, dat werd even passen en meten qua oventijden. Maar het is gelukt!
Ingrediënten
♥ 1 schoongeboende citroen
♥ 400 gram zelfrijzend bakmeel (+ extra om te bestuiven)
♥ 250 gram witte basterdsuiker
♥ 250 gram koude boter
♥ 1 gesplitst ei
♥ 7 friszure appels, bijvoorbeeld Goudreinet
♥ 3 theelepels kaneel
♥ 100 gram rozijnen
♥ 75 gram walnoten
♥ 2 eetlepels abrikozenjam
♥ 150 gram amandelspijs
Benodigdheden
♥ Deegroller
♥ Ingevette springvorm (Ø 24 centimeter)
Stap voor stap een appeltaart
Stap 1: Rasp de schil van de citroen. Doe het bakmeel, 200 gram suiker en een mespunt zout in een kom. Snijd met twee messen de boter erdoor, totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg het eiwit en de citroenrasp toe en kneed met koele handen tot een deegbal. Druk de deegbal plat, verpak het in vershoudfolie en leg één uur in de koelkast.
Stap 2: Kraak, terwijl de deegbal in de oven ligt, de walnoten en breek ze in kleine stukjes. Schil vervolgens de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in stukjes en doe dit in een kom. Meng het kaneel, 50 gram suiker, de rozijnen, de walnoten en twee eetlepels abrikozenjam erdoor.
Stap 3: Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestuif het werkblad, de deegroller en de deegbal met bakmeel en rol 2/3 van het deeg uit tot een plak van één centimeter dik. Steek er eerst met de springvorm een cirkel uit en leg die op de bodem van de springvorm. Bekleed de randen met het restant van het uitgerolde deeg.
Stap 4: Meng de helft van het eigeel door de amandelspijs en verdeel dit over de bodem. Schep de ‘appelmix’ erop.
Stap 5: Rol het achtergehouden deeg uit tot een vierkante lap en snijd repen van twee centimeter breed. Leg de repen in een ruitpatroon op de vulling en bestrijk de taart met het eigeel.
Stap 6: Bak de taart onder het midden van de oven in ongeveer één uur goudbruin en gaar. Bestrijk de bovenkant van de taart direct uit de oven met een beetje abrikozenjam. Laat afkoelen en smullen maar!
Ik hoop dat deze appeltaart jullie het wat water in de mond heeft laten lopen. Volgende week weer een nieuwe ‘Sunday Baking Day’!
Welk gerecht vind jij het leukste om te bakken?
Let’s get social!
Bloglovin’ – Instagram – Pinterest
Ik ruik het al bijna hier :3 Appeltaart blijft een van mijn favoriete taarten! Doet me denken aan mijn oma die vroeger altijd in het weekend een appeltaartje bakte 🙂
LikeLike
Heerlijk! Leuke herinneringen zijn dat. En geen enkel appeltaartje (of welk ander gerecht dan ook) is zo lekker als oma’s appeltaart! 😉
LikeLike
Oh, hier heb ik nu zoooo veel zin in! ❤
LikeLike
Hij valt goed in de smaak. Bijna op!
LikeLike
Ah heerlijk! Appeltaart is een van de enige taarten die ik echt lekker vind. Mijn moeder maakt het altijd met appelmoes vulling, jammie!
LikeLike
Ooo, ja, dat is ook super lekker! Yummy!
LikeLike
Ziet er heerlijk uit!
LikeLike
Dat is het zeker! 🙂 Het is het bakken waard!
LikeLike
Ohhhhhhh jummie! Ik bak ook altijd op zondag en vandaag heb ik havermoutkoekjes gemaakt: die zijn zo lekker!
LikeLike
Héérlijk! Ik heb een keer zelf mueslirepen gemaakt met havermout. Om de vingers bij af te likken!
LikeLike
Hm nog steeds één van mijn favorieten taarten!
LikeLike
Helemaal mee eens! 🙂
LikeLike
Oeh nom nom! Ik wil ook echt nog een keer appeltaart maken, heel handig dat je er alles zo duidelijk neer hebt gezet. Stap voor stap, dan kunnen zelfs klunsjes in de keuken als ik deze taart maken haha. Liefs
LikeLike
Ik hoop dat ‘ie bij jou net zo lekker smaakt als mijn taart! 😉 X
LikeLike
Oeh wat mega lekker!
Hier krijg ik nu helemaal zin in haha!
Liefs lonneke
LikeLike
Haha, het laatste mini-stukje heb ik net als toetje opgegeten. Yummy!
LikeLike
Ooooh wat lekker! Wat heb je een super leuke blog, ga zo door! <33
LikeLike
Wat lief, Denise! Dank je! 🙂 X
LikeLike
Lekker zeg, ik krijg spontaan zin in een stukje, haha!
LikeLike
Helaas is gisteren het laatste stukje verorberd, haha.
LikeGeliked door 1 persoon
Oeh hij ziet er heerlijk uit! Zelf gebakken appeltaart is altijd het beste!
LikeLike
Helemaal mee eens! Vooral oma’s appeltaart is het lekkerst!
LikeLike
Jummie! Ik heb nou al helemaal trek in appeltaart, ik heb gelijk ook zin om er eentje te maken. 🙂 Ziet er goed uit!
Liefs! Evelien
LikeLike
Dank je, Evelien!
LikeLike
Mmm het enige gebak dat ik lekker vind is zelfgemaakte appeltaart!
LikeLike
Heerlijk hè! Ik ben voor (bijna) al het zelfgemaakte gebak wel te paaien.
LikeLike