Sunday Baking Day – Appeltaart

Het weekend is een heerlijk moment om uitgebreid te koken, lekkere dingen te bakken en daar vervolgens natuurlijk van te genieten. Vandaag heb ik een heerlijke appeltaart voor jullie. Sprokkel de ingrediënten bij elkaar, bak en geniet. Lekker is ‘ie zeker!

Allereerst een tip: bedenk wat er op het menu staat vanavond. Ik ben namelijk zo bijzonder slim geweest om een appeltaart te gaan bakken – gisteren was mijn bakdag – terwijl er ’s avonds een heerlijk ovengerecht op het menu stond. Oeps! Tsja, dat werd even passen en meten qua oventijden. Maar het is gelukt!

Ingrediënten
♥   1 schoongeboende citroen
♥   400 gram zelfrijzend bakmeel (+ extra om te bestuiven)
♥   250 gram witte basterdsuiker
♥   250 gram koude boter
♥   1 gesplitst ei
♥   7 friszure appels, bijvoorbeeld Goudreinet
♥   3 theelepels kaneel
♥   100 gram rozijnen
♥   75 gram walnoten
♥   2 eetlepels abrikozenjam
♥   150 gram amandelspijs

Benodigdheden
♥   Deegroller
♥   Ingevette springvorm (Ø 24 centimeter)

Stap voor stap een appeltaart
Stap 1: Rasp de schil van de citroen. Doe het bakmeel, 200 gram suiker en een mespunt zout in een kom. Snijd met twee messen de boter erdoor, totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg het eiwit en de citroenrasp toe en kneed met koele handen tot een deegbal. Druk de deegbal plat, verpak het in vershoudfolie en leg één uur in de koelkast.

Stap 2: Kraak, terwijl de deegbal in de oven ligt, de walnoten en breek ze in kleine stukjes. Schil vervolgens de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in stukjes en doe dit in een kom. Meng het kaneel, 50 gram suiker, de rozijnen, de walnoten en twee eetlepels abrikozenjam erdoor.

Stap 3: Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestuif het werkblad, de deegroller en de deegbal met bakmeel en rol 2/3 van het deeg uit tot een plak van één centimeter dik. Steek er eerst met de springvorm een cirkel uit en leg die op de bodem van de springvorm. Bekleed de randen met het restant van het uitgerolde deeg.

Stap 4: Meng de helft van het eigeel door de amandelspijs en verdeel dit over de bodem. Schep de ‘appelmix’ erop.

Stap 5: Rol het achtergehouden deeg uit tot een vierkante lap en snijd repen van twee centimeter breed. Leg de repen in een ruitpatroon op de vulling en bestrijk de taart met het eigeel.

Stap 6: Bak de taart onder het midden van de oven in ongeveer één uur goudbruin en gaar. Bestrijk de bovenkant van de taart direct uit de oven met een beetje abrikozenjam. Laat afkoelen en smullen maar!

Ik hoop dat deze appeltaart jullie het wat water in de mond heeft laten lopen. Volgende week weer een nieuwe ‘Sunday Baking Day’!

Welk gerecht vind jij het leukste om te bakken?

Let’s get social!
Bloglovin’InstagramPinterest

26 gedachtes over “Sunday Baking Day – Appeltaart

  1. estherleijten zegt:

    Oeh nom nom! Ik wil ook echt nog een keer appeltaart maken, heel handig dat je er alles zo duidelijk neer hebt gezet. Stap voor stap, dan kunnen zelfs klunsjes in de keuken als ik deze taart maken haha. Liefs

    Like

Plaats een reactie